top of page
Search

Bodybuilding: 10 najvećih mitova

Razne zablude i mitovi su se godinama vezivali za bodybuilding. Evo deset najvećih mitova u bodybuilding-u:

Sergio Olivia i Arnold Svarceneger: 10 najvecih mitova u bodibildingu
najveci mitovi u bodibildingu

1. "Više vježbanja = Brži rezultati": Česta zabluda je da što više vježbate, to će rezultati brže doći. Međutim, preterano vježbanje može dovesti do preopterećenja i povreda, a ne nužno do ubrzanja rezultata.

2. "Samo proteini grade mišiće": Proteini su ključni za rast mišića, ali i drugi makronutrijenti (ugljeni hidrati i masti) su bitni za oporavak i energiju tokom treninga.

3. "Veći mišići su uvijek snažniji": Veličina mišića nije uvek proporcionalna snazi. Snaga zavisi od mnogo faktora, uključujući i strukturu mišića i efikasnost nervnog sistema.

4. "Žene će postati previše mišićave ako vježbaju sa tegovima": Ovo je mit koji brine mnoge žene. Međutim, žene ne razvijaju isto mišiće kao muškarci, a vježbanje sa tegovima može donijeti bolju gustinu mišića, ali ne i naglo stvaranje velikih mišića.

5. "Veća težina = Veći mišići": Opterećenje nije jedini faktor za izgradnju mišića. Pravilna tehnika, ponavljanja i kontrakcija mišića igraju ključnu ulogu.

6. "Cardio je neprijatelj mišićnoj masi": Umjereni kardio može čak pomoći u održavanju mišićne mase. Pretjerano kardio vježbanje uz kalorijski deficit može imati uticaj, ali umereno neće smanjiti mišićnu masu.

7. "Više suplemenata = Bolji rezultati": Mnogi suplementi obećavaju fantastične rezultate, ali neki od njih imaju minimalan ili nikakav uticaj na izgradnju mišića.

8. "Različite vježbe za sagorijevanje masti i izgradnju mišića": Dok se različite vježbe mogu fokusirati na različite aspekte, kombinacija treninga za snagu i kardio može biti efikasna za oboje.

9. "Postoji savršena dijeta za svakoga": Dijeta se mora prilagoditi individualnim potrebama i ciljevima. Ono što radi za jednu osobu ne mora nužno raditi i za drugu.

10. "Mišići se grade samo u teretani": Odmor i ishrana su jednako važni kao i trening. Mišići se zapravo grade tokom odmora i oporavka.

bottom of page